Work and Travel programı için işvereniniz ile yapacağınız görüşme öncesinde etkili ve doğru bir CV oluşturmuş olmanız çok önemlidir. İşveren CV yardımı ile sizi tanır, güçlü ve öne çıkan yönlerinizi değerlendirir. Her öğrenci iş yerleştirmesi yapılmadan önce CV’sini oluşturmalı ve danışmanına göndermelidir. Peki CV nasıl yazılmalıdır ve nelere dikkat edilmelidir?
Öncelikle danışmanınızın size ileteceği taslak CV’yi danışmanınızın yönlendirdiği şekilde doldurmalı ve işlemlerinizin aksamaması adına mümkün olduğunca erken zamanda danışmanınıza teslim etmelisiniz ki CV’niz eksik ya da hatalı bilgi içermesin.
Etkileyici bir CV oluşturmanın en başında, geçmiş iş, akademik ve sosyal deneyimlerinizden, sizi diğer katılımcılardan farklı kılan kişisel özellikleriniz ve ilgilerinizden, eksiksiz ama aynı zamanda da aşırıya kaçmadan detaylı olarak bahsetmelisiniz. Taslak içerisinde yer alan sorulara mümkün olduğunca uzun, zengin ve tutarlı cevaplar vermeli, kısa cevaplardan kaçınmalısınız zira bu sorulara verdiğiniz cevaplar ve üslubunuz aynı zamanda İngilizce seviyenizin de işvereninizin tarafından değerlendirebilmesine izin verir. Eğer uzun ve detaylı, tutarlı ve iyi İngilizce ile yazılmış bir cevabınız var ise, işvereninizin nezdinde olumlu bir geri dönüş olacaktır. Buna ek olarak, cevaplarınızda tutarlı olup kendiniz ile çelişmemeniz de önemlidir çünkü CV’niz işveren tarafından incelenir ve cevaplarınıza istinaden sorular sorulması muhtemeldir. Dolayısı ile CV’nizin içeriğini yazarken özenli ve dikkatli olmalı, aklınızda bir soru olması halinde danışmanınıza danışmanız da kritik bir önem arz etmektedir.
Bir başka önemli madde ise içerikte yazım yanlışı veya imla hatası yapmamaktır. Danışmanlarınız içeriği teyit edecektir ancak yine de dikkatli ve özenli olmakta yarar vardır çünkü CV’niz ile, işvereninize işi almak için ne kadar istekli ve özverili olduğunuzu hissettirmeniz gerekmektedir. Bunu yaparken kullanacağınız belgede de ne kadar özenli olursanız o kadar olumlu bir geri dönüş alırsınız ve başkalarından farkınızı ortaya koyarsınız. Eğer yazdığınız bilgilerden emin değilseniz, danışmanınızdan yardım isteyebilir ya da CV’nizi kontrol etmesini rica edebilirsiniz.
Son olarak oluşturacağınız içerikte Amerikan sistemine göre tarih yazmayı, Türkçe karakter kullanmamayı ve resmi bir dil kullanmaya dikkat etmelisiniz.
Şimdiden bol şans!