Yurt dışında dil eğitim planlayan herkesin aklına ilk gelen muhtemelen “Vize alabilir miyim?” sorusudur. Çevresinde vize almış veya alamamış kişilere sorulup karşılaştırmalara başlanır. Bu veriler size fikir verse de tamamıyla referans alacağız bir veri değildir çünkü her dosya kişiseldir.
Yazımızı okumaya başlamadan öne vize sürecinin uzun ve detaylı olduğunu hatırlatır ve bu konuda uzman desteği almanızı önemle tavsiye ederiz.
Vize başvurusunda bulunan kişilerin tüm eğitimleri, deneyimleri, iş tecrübeleri, alacak olduğu eğitimden beklentileri, bu eğitimi ne için alacağı ve nerede kullanacağı ciddi önem taşımaktadır.
Peki başvuru yapabilmek için aranan en temel kriterler nelerdir diyecek olursanız, şöyle özetleyebiliriz:
-Yaş: Yurt dışında dil eğitimi almanın belirli bir yaş sınırı olmamakla birlikte yaşınızın çok büyük olması konsolosluklar tarafınca pek de olumlu değerlendirilen şeyler değildir.
Bir örnekle açıklamak gerekirse; katılımcı mezun olmuş, lokal bir firmada/kuruluşta çalışıyor ve 40 yaşında. Birden dil öğrenme isteği geliyor. Bu çok gerçekçi bir başvuru değildir, ne yazık ki. Ancak bu katılımcı mezun olduktan sonra çeşitli sertifikalar almış, uluslararası işlerde çalışmış veya yurt dışı bağlantılı farklı bir alanda eğitim almış ve yabancı dil yetersizliği kariyerinde ilerlemeye engel olmuşsa, bu kişinin başvuruda bulunması gerçekçi bulunur.
Her başvurunun altı doldurulabilir ve gerçekçi olması şarttır.
-Geçmişe Dönük Boşluklar: Başvuruda bulunacak kişilerin hayatlarında ciddi boşluklar konsolosluklarca tercih edilmeyen ve olumsuz değerlendirmeye sebebiyet verecek bir sebeptir. Bir başvurudan beklenti, mümkünse kişinin mezun olduktan sonra alanıyla ilgili bir işe çok ara vermeden başlamasıdır. Diyelim ki katılımcı mezun oldu, 3 yıl boyunca hiçbir girişimi olmamış ve birden yurt dışında dil eğitimi almak istiyor. Bu büyük olasılıkla “gidip geri dönemeyecek” şeklinde değerlendirilecek bir başvuru olmaktadır.
-Talep Edilen Eğitimin Gerekliliği: Tüm başvurularda kişi şu sorunun cevabını verebilmelidir “Benim bu eğitime gerçekten ihtiyacım var mı, bu eğitimi döndüğümde nerede nasıl kullanacağım?”. Bunlar aslında konsoloslukların başvurunuzu değerlendirirken cevap aradığı en temel sorulardır.
Başvurunuzun inandırıcı, ikna edici, içten ve doğru bilgiler taşıması çok önem arz eder. Kimi başvurular yüz yüzeyken kimi başvurular dosya usulüyle yapılır. Edumaster olarak bizler tüm dil okulu öğrencilerimize her iki durumda da destek olup ücretsiz danışmanlık sağlıyoruz.
-Finans: Neredeyse tüm ülkeler vize başvurusu sırasında sizden teminat göstermenizi bekler. Teminat dediğimiz şey, sizin o ülkede bulunduğunuz sürece yaşam maliyetlerinizi karşılayabileceğinizi gösteren tutardır. Bu tutar ülkeden ülkeye hatta şehirden şehre değişebilmekle birlikte ortalama olarak aylık 1000 USD/EURO/AUD/CAD gibi düşünebilirsiniz. Kalacağınız süreye göre hesaplanır ve ilgili konsolosluğa ibraz edilir.
Bu konuda en çok merak edilen ise “Ailem sponsor olabilir mi?” Tabii ki. Kişi bu birikimi kendi hesabında göstermek zorunda değildir. Organik bir bağının olduğu birileri sponsor olabilir.
Asıl önemli olan paranın kaynağını gösterebilmek. Konsolosluklar bu konuda birçok kez yanıltıldıkları için fazlaca önem verdikleri bir konudur. Hesaba birden yüklü bir para giriyor, nereden nasıl geldiği belli değilse ne yazık ki şüphe ile yaklaşılır.
Yukarıda belirtilen değerlendirme kriterlerini karşıladığınızı düşünüyorsanız vize başvurusu yapmaktan çekinmemenizi tavsiye ederiz.
“Yurt dışında eğitim almayı çok istiyorum ancak profilim uygun mu hala emin değilim” diyorsanız iletişim formumuza buradan ulaşabilirsiniz.
Dil eğitimi almak istiyorum ancak yukarıdaki neredeyse hiçbir kriteri karşılayamıyorum derseniz, vize şartları çok kolay ve %100 vize onayı alacağız DUBAİ seçeneğini değerlendirmenizi tavsiye ederiz. Dubai’de dil okulu hakkında bilgi almak için ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.